Het geheime wapen van knoflook: allicine

Het geheim van knoflook zit hem in een chemische verbinding die ontstaat wanneer een teentje kapot wordt gemaakt. Een bolletje knoflook bevat ongeveer 10 tot 20 teentjes, als je één van deze teentjes snijdt, perst of erop kauwt komt er een zwavelverbinding vrij. Deze verbinding wordt allicine genoemd (een soort antibioticum) en is tevens verantwoordelijk voor de herkenbare knoflookgeur. Als je knoflook eet komt allicine terecht in je maagdarmkanaal en zal het opgenomen en verspreid worden in je lichaam. Allicine zorgt voor een boost van je gehele immuunsysteem, het bevordert de spijsvertering en zorgt het voor goede darmflora.

Kanker

Het schijnt dat knoflook preventieve eigenschappen heeft die kanker in het bovenste deel van je maagdarmkanaal, dus je maag, kan voorkomen. Echter weet men nog niet helemaal hoe dit werkt en in hoeverre knoflook hierbij helpt, maar wetenschappers zijn druk bezig dit te onderzoeken.

Hart- en bloedvaten

Wat al wel wetenschappelijk is aangetoond, is dat knoflook kan helpen bij veel kwalen en ziektes die met het hart en bloedvaten te maken hebben. Zo zorgt knoflook voor positieve effecten en kan het helpen bij de behandeling van: te hoge bloeddruk, aderverkalking, te hoog cholesterolgehalte, coronaire hartziekten en kan het een hartaanval voorkomen.

Alledaagse kwaaltjes

Ook bij wat minder ernstige aandoeningen kan knoflook een helpende hand bieden. Last van griep, verkoudheid, hoofdpijn, buikpijn, reuma, astma, vermoeidheid of stress? Dan kan het geen kwaad om eens een extra teentje knoflook te gebruiken tijdens het eten koken.